Saturday, January 19, 2008

Pre-production Diary



Azi a fost ultima zi a perioadei de pre-productie.

Firma fatCAT, la care lucrez, in postura ca creative consultant (mi-am atribuit singur aceasta functie), a semnat un contract cu o banca pentru un viral. Produsul este: credit pentru locuinte.

Totul a inceput cu o idee simpla, asocierea a doua elemente care in mod normal nu au cum si de ce sa fie combinate. Ideea era deosebit de simpla, dar era amuzanta. Avea si acel atot-necesar "shock value" de care are nevoie un viral, ca altfel, ar fi reclama de televiziune. Mai existau si alte idei, in total trei, dar banca a ales-o pe acesta. Ni se dadu-se unda verde, iar de aici lucrurile se complicasera.

Pentru o banca, sau orice companie, care nu prea are cum sa inteleaga conceptul de viral in totalitate, trebuie sa le oferi ceva ce le este familiar, in cazul nostru production values. Ceea ce eu-mi imaginam ca fiind un sigur cadru, relativ gol, cu un singur personaj, si doua recuzite, s-a transformat intr-un scenariu de o pagina, cu vreo 20 de cadre, interior, exterior, mai multe camere, recuzita cat cuprinde, muzica de fundal, dar macar a ramas un singur personaj. Eu n-am fost de acord cu aceasta abordare, nu ca's fi mai minimalist de fel, dar mi se parea mult mai socanta si dura abordarea aproape homemovie, slice of life. Cand un om vede cinema, deja intra intr-o lume unde e pregatit sa vada mai orice, si putine chestii il pot soca. Vezi diferenta intre Godzilla si Cloverfield, sau Scream si Blair Witch Project. Irelevant, pana la urma am ramas cu abordarea cinematica, pe motivul justificarii bugetului si pentru acele, asa numite, production values.

Pentru filmare aveam nevoie de o cladire mai veche, o camera, multe scule, unelte si un geam securizat. Cineva a avut ideea geniala de a filma acasa la unu din oamenii firmei, a company man. Fiind un bun company man ce era respectivul, a acceptat cu jumatate de gura sa-si transforme casa intr-un mini santier pentru doua zile, in ciuda familiei sale de trei persoane care traia acolo.

Azi a fost ultima zi de pre-productie. Am fost toata echipa la casa/platou pentru ultimile pregatiri. Camera in care se filma a fost curatata. S-a scos un pat, un monitor, niste scaune mari, un geam, sticla din geam, s-a ocupat inca o camera cu toata mobila scoasa. s-au imprasitat sculele, unele cumparate din Brico, altele luate de la familia company man-ului. Deja camera nu mai era adecvata pentru a se locui/dormi in ea. S-au repetat miscarile, s-a finalizat lista de cadre, o oarecare ordine de filmare. Lumea relativ satisfacuta, totul mergea bine, dar mai toti eram stresati de cum ar putea sa mearga rau in continuare. Si da, a aparut prima hiba a productiei exact la finalul ultimei zile de pre-productie. Geamul securizat, facut la comanda, era cu un centrimetru mai inalt si mai lat decat rama geamului in care trebuia sa stea.

Deci avem in acest moment trei geamuri securizate cu care putem practic sa ne stergem la cur sau sa dam cu pumnul in ele, ca sa ne simtim ca arnold shvartzenegher. Nu stiu cum pula mea au reusit trei oameni sa masoare toti cu un centrimetru mai mult, poate doar daca era ruleta proasta, sau ce dracu au folosit. Sau s-a facut mai cald si rama de lemn s-a micsorat. Oricum, futu-i ma-sa, este o problema grava, pentru ca geamul acela reprezinta cam 75% din viral.

Slava domnului ca suntem baieti descurcareti, si maine, ziua filmarii, sigur vom gasi o solutie. Pana acum s-a propus sa legam cu scotci (asa se scrie?), sa batem cuie, sa stea cineva pe marginea cladirii si sa-l tina cu mana, sa-l lipim cu scuipat sau sa-l rugam frumos sa stea si sa vedem care ne e norocul.

Pentru a concluziona, totul e gata, echipament, oameni, platou, casa in care filmam e santier, haos si dezordine, povestea e pusa la punct. Singura problema este geamul securizat (ce trebuie spart de catre personaj), care e prea mare. Si daca nu-l putem baga cumva in rama, nu putem filma nimic.

So tune in tomorrow for the: Production Diary!

No comments:

Post a Comment