Thursday, September 10, 2009

movies #23: heavy shit

cu ocazia glorioasei admiteri atf, niste filme clasice:




Les quatre cents coups - sau: the 400 blows. Debutul lui Truffaut. E alb-negru, e '59, e despre un pustache inocent intr-o lume muiste, cu parinti naspa, scoala imbecila, asa ca devine rebel. Truffaut dovedeste in debutul sau capacitatea s-a extraordinara de a suge esenta. Ok, a sugera esenta. Asa ne spune Tudor Caranfil. Ma rog. Nu sunt deloc doct in Truffaut, desi am niscaiva Truffaut in calculator. Filmu are o secventa foarte misto, mai pe la final, cand simti ca incepe filmu, si peste 15 minute se si termina. De unde ma uitam cu coada ochiului, ma mai uitam pe pereti, mai schimbam doua vorbe, cand il intervieveaza psiholoaga it caught my eye, dar rau. Si m-am uitat, with the utmost interest. Restul filmului este ok, dar it failed to catch me, to entice me in it's storytelling charms of the era. Poate ca sunt eu un porc insensibil, si nu's capabil sa diger sugerata esenta. Poate ca eu am nevoie sa mi se dea peste fata cu esenta, sa mi se bage sub nas, sa ma spele pe fata cu ea. Dar na. Tineretul asta nu intelege nimic, futu-l in gura sa ma fut.




Death in Venice - Eeeeeeeee, da. Asa da. Pentru cei cunoscatori, acest film se mai numeste si: "Trans'O'Rama: Venice Edition", "Dude looks like a lady" sau "Ce basina de film". Sunt dispus sa dau altor filme clasice the "benefit of the doubt", dar nu si acestui film. E singurul visconti pe care l-am vazut, si nu am de gand sa mai vad prea curand si altul, desi mi se spune ca nu era un imbecil, si are si filme bune. Ok. O plictiseala totala, SELF-INDULGENT crap, o discutie meta-fizica, fizica, despre arta, sau frumusete, sau baieti blonzi in costume de baie. Pana cand vine CHOLERA, si artistul decide sa ramana in CHOLERA doar ca sa ma poata da o laba cerebrala si sinaptica la intruchiparea frumusetii ce este acest baiat, care sa ma SCUZATI, dar atunci cand nu ii reiese cocoselul in costum de baie, poti foarte usor sa-l confuzi cu o fetita mai neapetisanta. Visconti era poponar. Si fiind poponar, foloseste mai des zoom-ul decat unchiul Costel in vacanta la halkidiki. Si degeaba. Poate ca daca nu mi-ar fi punctat cineva la inceputul filmului ca filmul e plin de transuri, poate n-as fi observat (in primele 10 minute), dar COME on. M-am plictisit sa mai scriu despre filmu asta. NEXT!




Blow Up - N-am sa intru atat de mult in detaliu la fiecare film. Aici e destul de simplu. Un film destul de basinos, tot pe sistemul, cum o ard artistii si cum se arde artistic, discutie meta-fizica sau ceva gen, etc. IN SCHIMB: toata bucata din mijlocul filmului cu "investigatia" pozelor este superb executata, montata. Creaza suspans din NIMIC. In rest, ma pot lipsi.


- uneori cand e vorba de filme d-astea clasice, consacrate, ma simt prost. Gen ca si cum as sta in fata Mona Lisei si as zice: "I don't get it". La 8juma i do get it. What i don't get is why is it supposed to be the schiznit. Ca e primul film de acest gen? Nu m-a dat pe spate. Cum spuneam zilele trecute, diferenta dintre filme bune si filme proaste: Atunci cand povestea dicteaza temele ci nu tema sa dicteze povestea. But i'm talking crap. Esenta a ceea ce vreau sa spun este ca mi-a placut mai mult Stardust Memories. Dar stardust mi-a placut la a doua vizionare. poate la a doua vizionare o sa-mi placa si 8juma. Si in plus, stardust e woody allen, si i inherently like Woody Allen. Poate ca nu mi-a placut mai MULT stardust memories decat 8juma, poate ca pur si simplu mi-a placut stardust memories, si NU mi-a placut 8juma. Nu le compar, doamne fereste. Allen insine m-ar bate daca-l compar cu fellini, fellini fiind unu din zeii lui ai cinema-ului. Um, da. cred ca asta e tot ce am de spus despre 8juma. sunt si foarte obosit.



Apropo, daca s-ar face un Top 5, coolest actors sau persoanje sau oameni, EVER, mAstroianI ar fi cu siguranta in acel top.

concluzia: poate ca sunt eu prea tanar, sau am fost corupt de comercialismul american, dar i mostly don't really like all these hyped up european clasic movies. Acum, na, sa nu mananc cacat, am vazut putine, si sunt sigur ca unele sunt chiar misto, but this batch in particular, no my cup of tea. Tineretul asta... NU STIM NOI CE-I ALA CINEMA!

i DO like The Godfather and Citizen Kane.

p.s. ma jur ca asa am gasit posterul la death in venice!

No comments:

Post a Comment