Wednesday, October 14, 2009

movies #25: IIFF



IIFF!!!

Ar fi multe de spus. IIFF, prima editie, provenita din cinefan, cinemagia's bastard child. la prima editie. prins aproximativ 4 zile din festival, vazut circa 7 filme (din care vazusem deja vreo 5):

Eastern Promises - vazusem. revazut. Doar ca revazut 4 pe 3 (4:3), cu subtitrarile cam futute, imaginea tremuranda, si un piiiic de harait din boxe pe fundal. On the other hand, probabil ca nu voi mai avea vreodata ocazia sa vad pipi-ul lui Viggo pe ecran mare, in what the critics are calling: "The best naked viggo mortensen fight scene EVER!". Ceea ce nu poate fi mai adevarat, for obvious reasons. MI-a placut 'promisiunile estice', care stilistic se aseamana cu history of violence, if only for the way it underplays the material. Dar per total, nu'l gasesc a fi in mod special memorabil (cu exceptia bataii-buck-naked) si prefer 'istoria unei violente'. E ok sa underplayezi, atata timp cat vorbim despre o familie dintr-un orasel mic, iar mafia este mai degraba un element extraterestru, care perturba tonul calm de fiecare data cand apare pe ecran. Dar cand intram in mafia ruseasca, head-on, si tragi cu ochiul in 'culisele mafiei', and you similarly underplay it, gasesc ca se pierde din impact(amploare). It's a good movie, care functioneaza foarte bine ca drama, dar avand in vedere CAT timp petrecem in compania mafiei, ar fi trebuit mai mult, sau mai multe momente, care sa-i distinga de restul filmului, inafara de accente. Ma indoiesc sincer ca m-am facut inteles. "We call upon the author to explain" (p.s. this has been especially difficult to write)

Moon - despre care vom vorbi cu alta ocazie.

Che: Part ONE - Sodenberghh a facut un lucru curajos. a cheltuit o gramada de bani, pentru un film de patru ore si, pentru care va trebui sa faca inca 3 filme cu Oceanicii ca sa-si acopere cheltuielile. Cum s-a mai punctat de catre CnuB, este o ecranizare dupa wikipedia. Nici nu cred ca se poate numi film, ci mai degraba Docu-Drama, cum e Jack Ripperul cu Michael Cain. Dar functioneaza ca atare, prin obiectivitatea sa, pentru simplu fapt ca tot procesul ESTE unul interesant si chiar eram curios sa vad ce cum cine, what? who threw that? In general, orice film care contine elementul "rebelilor care darama guvernul", ascund acest element in culise, si avem un personaj principal rupt din peisaj, care cand este prins in ghearele armatei rele apar din tufisuri nobilii rebeli, gata sa-l salveze. NU tin minte acum exact nume de filme in care se intampla asta, dar stiu SIGUR ca am vazut acest giumbusluc narativ de multe ori. Ma intreb ce succes va avea filmu asta in CUBA... aparent nici nu a avut parte de o lansare in cuba. ciudat. Este ca si cum americanii nu s-ar duce la un film despre george washington. Sau negrii la un film despre Luther King. Sau britanicii la un film despre regina/jeremy clarkson. Daca nu cubanezii sa vada Che, atunci CINE?!?

Che: Part Two - da, ca si la killbille, povestea e rupta in doua filme de doua ore, in loc sa avem parte de un film de trei ore, care ar inseamna o ora (sau cam 17 milioane de dolari) aruncati pe geam, deoarece, cumulativ, cele doua filme au costat 70 de milioane. Ca si killbillele, a doua parte este destul de diferita de prima. In a doua parte avem jungle din bolivia, nu cuba. in a doua parte nu avem castro. in a doua parte, bolivienii sunt cam muisti si nu prea au chef de revolutie. In a doua parte nu avem bucati cu Che la natiunile unite fiind rau-matherfucker cu toti cei din jur. In a doua parte revolutia nu merge. Si in a doua parte che moare. Tot filmul functioneaza ca o oda zicalei "you never try the same trick twice". siiiii e maaaaaaare plictiiiiiiis. NU SE TERMINA. daca in primul che, atmosfera era de genul: "HAIDE CHE, DALEO, FUTEI, RUPE, MUIE, BAGA MARE, DALEO LA CACA!", in al doilea este mai degraba: "oh, come on... just FUCKING DIE ALREADY!". Ceea ce si binevoieste sa faca... dupa 135 de minute...

Elevatooooor - un alt film pe care-l mai vazusem. dar nu am putut rezista tentatia de a-l revedea, impreuna cu niste buni amici, care gusta cinemaul, in mod special atunci cand e vorba de cacari claustrofobe si baut pisat. Ah, ce-am mai ras... (a nu se intelege ca filmul este bun, sau amuza pentru ca acesta ii era intentia. este un film prost, si amuza prin prisma acestui fapt)

Darjeeling Limited - ceea ce este in primul si-n PRIMUL rand de mentionat este faptul ca spell-checkerul incorporat considera Darjeeling a fi cuvant adevarat si nu-l subliniaza cu rosu. heh. In al doilea rand, i LOVE wes anderson si an al treilea rand i LOVED this movie. si nu mi-a placut mai mult sau mai putin decat alte andersonuri, that's like asking me to pick my favorite child. i love them all. mai putin bottle rocket.

Hobby - dragut, turistic, eye-candy, nintendo.

Flooding With Love for the Kid - o ecranizare fidela la Rambo 1, adica First Blood, facuta de un tip, IN TOTALITATE de UN tip. Ceea ce na, unii ar spune ca e egomaniacal si stupid din partea lui. Si intradevar, that's one way to look at it. Dar prefer sa privesc filmul mai degraba ca 'triumful vointei', si ca oricine POATE sa faca film, one way or another, daca esti suficient de inventiv si entuziast. Dar trecand peste faptul ca a fost o munca monstruoasa, facuta de amorul artei, ceea ce este cu adevarat uimitor, in ciuda bibliotecii din fundal, si mustatilor false, si efectelor de movie-maker, si crengile de brad lipite cu scotch pentru a simula padurea (si asa mai departe), este ca are destul de multe momente in care FUNCTIONEAZA. in lumea sa mica, unde isi mentine coerenta stilistica, are momente in care chiar UITI de decor, de faptu ca toti sunt acelasi tip, si chiar 'cumperi' tot ce se intampla. Which is more than can be said for a lot of the movies out there. Standardul rodriguez de 7,000 de dolari dupa a fost implodat. Ah, da am uitat sa mentionez ca filmul e facut cu 95 de dolari (aproximativ), and it shows.

Oldschool - desi nu chiar in cadrul festivalului, l-am vazut cat ERAM in iasi, pentru festival, so in a way, it counts. Am fost FRAPAT de cat de bun e. O combinatie de fight club, godfather si orice film american pie. cred ca american pie 5, mai exact. e bine scris, e realmente amuzant, NU E IEFTIN, nu e melodramatic, and it's GENUINELY fun to watch. stie exact ce fel de film e, and it's not trying to bullshit anyone. este tot ceea ce n-a fost hangover SI NU VA FI NICIODATA. Cred ca filmul acesta reprezinta moarte unui gen: Male oriented comedies, cu tatze si alcool mult, un gen pe care cica hangover l-ar fi reinviat, dar din punctul meu de vedere, doar a scuipat pe mormant. eh, genul a murit, but at least it went out with a bang. and vince vaughn at the top of his game.

si asa s-a terminat iiful.

ce trebuie sa apreciem: filme bune, singura proiectie moon la cinema de care vom avea parte din romania, filme koreene, filme care nu sunt neaprat noi, filme care nu sunt neaparat arta si pasiunea celor de la conducere pentru cinema.

ce trebuie iiff-ului: putina ingaduinta, avand in vedere ca e la prima editie. and, of course, there WERE problems.

ah, da, si trebuie sa mentionez canalul disney, care, tot dublat in romana, este infinit mai bun decat cartoon network. sau cel putin asa pare la prima vedere.

No comments:

Post a Comment