Saturday, February 2, 2008

one gay cowboy less

si totusi, asta nu ma binedispune. Ciudat. chiar si cand mai mor cowboy heterosexuali ma bucur in adancul sufletului. Sau macar sa fie batuti de cineva, sau sa le rada cineva mustata de hercule poirot neingrijita. spitoon-loving hicks. Si vorbesc de genul ala de cowboy idiot rarist texan, nu gen clint eastwood, sau russel crowe, sau brad pitt, sau oricare cowboy te pasioneaza pe tine.

Pentru cei care-l cunosc pe Heath Ledger ca fiind couboiul homosexual, sau nici macar, this is a crash course:

Este australian. Primul lui rol intr-un film mai serios, adica vazut de mai multi decat familiile celor care au facut filmul, este in 10 Things I Hate About You, o comedioara cu adolescenti, cica adaptare/modernizare a "Imblanzirea scorpiei", unde Patrick (Ledger) e un soi de rebel tacut, inabordabil si i se face lipeala cu inabordabila si volatila Kat (julia stiles), nu este clar cine e scorpia, si cu atat mai mult cine imblanzeste pe cine. Ce asteptari poti avea de la un PG-13 cu adolescenti? Este decent, un bun mod de a lansa un viitor hollywood hunk, anume fa-l irezistibil pizdelor de liceu.

Mai departe joaca rolul principal intr-un film australian, cu mafioti, dar sa fim serios, cui ii pasa? Trecem la ceva mai important, the Patriot, pe timpul americii coloniale, cand americani erau la mila basinilor britanice, mel gibson pleaca intr-un fel de razboi de gherila impotriva britanicilor, din motive relevante, impreuna cu unul din fii sai, anume H. Ledger. Blockbuster pur, razbunare, patriotism, relatie tata-fiu, melly g. ca the smart ass care le-o tot trage britanicilor in moduri 'ilare. Aici Heath face cunostinta cu publicul de blockbuster, anume toata america, momentul potrivit sa-l facem vedete.

in 2001, ledger devine William Thatcher, in A Knight's Tale, nu, nu coada unui cavaler, POVESTEA. Will, taran de fel, are vise grandioase, sa ajunga cavaler, sa participe la turniruri impotriva nobililor, sa ajunga celebru, sa-si schimbe destinul. Bun, sa zicem; contextul este medieval (ca lumea deja se obisnuise cu el in timpuri stravechi, le era frica ca daca-l aduc pe heath in timpuri moderne n-o sa mai aiba succes), reteta e simpla, avem pe Rufus Sewell in rolul antagonistului usor asmatic si autist, dar bad-ass fara indoiala, tipul gras din Full Monty ca, ghici ce, prietenul cel mai bun a lui will, alan tudyk (secundul lui russel crowe in 3:10 to yuma) tot prieten cu will, tot mai dement, gen atunci cand ceva nu e amuzant, o ia asta razna, bate pe cineva si voilla, comicitate. Cireasa de pe tort, fata ce-i starneste interesul si erectia lui Will, mult-prea-buna Shannyn Sossamon, need i say more? Totul se potriveste de minune in reteta, fiecare elemnt si actor pe tipologia sa, numai Heath era aici cu semn de intrebare, daca va tine la public, pentru ca, avand in vedere ca Sossamon NU apare goala, daca Ledger nu functiona, filmul nu funtiona. Filmul, pana la urma, e cinstit, nu exceleaza, dar nici nu vrea, o scuza sa iesi din casa, sa mananci un popcorn, sa pierzi o noapte la cinema, sau la tv, a Popcorn Movie. Are Thin Lizzy pe coloana sonora, asa ca i need say no more (or smth.)

Urmeaza un rol mai mic in Monster's Ball, si doua roluri principale in The Four Feathers (drama despre razboi, cred), Ned Kelly (un soi de wetern biografic in care Ledger e Ned Kelly, probabil interesant pentru cine ar fi interesat de subiect sau fan Ledger) si altele dar nu este nimic prea interesant. Cine vrea sa cerceteze sa caute pe inernet.

Ajugem la Brothers Grimm. Matt damon si ledger in rolul fratilor grimm, doi escroci care faceau exorcizari la misto si luau banii satenilor prosti, pana cand dau de magie adevarata si se intalnesc cu monica belluci, totul o ia razna. Din pacate, ajunge un esec, si ca film si ca incasari. In ciuda talentului actoricesc, regizorului arhi-cunoscut (Terry Gilliam) si a bugetului MARE de 80 de milioane dolari (in special pt gilliam, care in general pierde multi bani cu cam toate filmele lui). Pacat.

Dar Ledger nu e prost, compenseaza. Primeste nominalizare la oscar pentru rolul lui de cowboy cu sexualitatea ambigua, in povestea de dragoste Brokeback Mountain (amuzant cum Jake G. a aterizat la actorii secundari). Si acum sa ne gandim, credeti ca Heath Ledeger NU a facut un rol superb, avand in vedere ca au sarit toti homofobii planetei la gatul lui? Probabil acesta va ramane rolul carierei sale.

Dar multi inca asteapta sa vada noul Batman, iar majoritatea din acea multime vrea doar sa-l vada pe Ledger ca Joker, cum l-am vazut pe Nicholson in '89. Ar putea fi ceva interesant, dar un lucru e cert, va fi o fateta a lui Ledger pe care n-am mai vazut-o. Si n-o vom mai vedea.

Pe data de 22 ianuarie, '08, Ledger a fost gasit mort intr-un apartament (nu stiu al cui), de catre menajera. Ce se stie: erau somnifere in camera. Autopsia a fost neconclusiva, dar in zilele ce vor urma, se va da un comunicat de presa cu, speram, cauza exact a mortii. Ma rog, celor carora le pasa. Jack Nicholson a declarat presei ca l-a avertizat pe Ledger in legatura cu rolul Jokerului, cum o sa-l epuizeze si rupa-n doua. Nu se stie daca a murit accidental sau daca a vrut sa se sinucida. Au curs laudele la adresa lui, si condoleantele.

Si ajungem al blestematul Gilliam, unul din cei mai ghinionisti regizori din lume. Cu cativa ani in urma filma o ecranizare dupa Don Quixote, dar dupa 3 zile de filmari actorul principal s-a imbolnavit si productia a murit. Mai toate filmele sale, fie ele bune sau proaste au mers prost la box-office, deci ii este foarte greu sa faca rost de bani pentru filme noi, si in general studiourile nu-l doresc, pentru ca e ghinionist si pentru ca face filme prea sinistre, macabre, un-family friendly, sau uneori doar proste.

In momentul in care a murit Ledger, Gillaim filmase jumate din noul sau film The Imaginarium of Doctor Parnassus. Nu, nu are legatura cu pronogatoriul domnului magoriu. O poveste dubioasa, cu magie, teatru, Tom Waits si pitici. Suna bine, dar Heath Ledger era actorul principal si odata cu moartea sa, a cam murit si filmul, sau mai degraba, finantarea filmului.

Ultima speranta moarte ultima, totusi. Nu exista nimic oficial, dar se spune ca filmul va fi facut pana la urma (normal, va fi ultimul film a lui heath ledger, asa ca $$$). Nu se stie exact cum, dar exista cateva teori: Una cu CGI, sa-l faca pe Ledger, la propriu, ba sa-l inlocuiasca cu Johnny Depp, si sa faca treceri intre cei doi, ca se poate, filmul contine magie. Sau sa foloseasca mai multi actori, sa-l tot schimbe pe ledger, tot in ideea magiei, ceva ce va fi explicat in film. Orice metoda sau combinatie ar adopta, sper sa faca dracului filmu asta. Totusi. Nu cred ca sunt singurul care isi doreste sa-l vada (ca dovada ca a crescut in popularitate pe imdb cu 38,900% intr-o saptamana).

A murit Heath Ledger. Pacat.

No comments:

Post a Comment