Monday, April 16, 2007

declinul fumatorilor


as vrea sa profit de atentie voastra ca sa vorbesc despre o problema mult mai importanta, care ne afecteaza pe toti.

Aici nu este un loc unde doar sa vorbim despre chesti si trestii si morti si futui. Aici este un loc unde, daca citesti printre randuri, poti pleca cu ceva, cu o idee, cu o informatie, aici este un loc unde venim sa ne expunem ideeile sau in cazul tau (cititorul) sa fi manipulat si influentat de ideile mele. Te felicit ca ai ajuns pana aici.

Problema in discutie este una deosebit de grava...

Declinul fumatorilor

Dar mai intai, sa restragem un pic probelma. Pentru ca problema este una actuala si moderna, o sa ne restragem la imaginea si forma generala a fumatorului, anume fumatorul de tigari. Excludem trabucuri, pipe (de orice fel) si drogurile. Acelea sunt alte probleme. Vorbim de fumat, si de tigari.

Era de glorie a tigarilor, anii '50, cand domnia alb-negru, sau mai mult negru (noir), cand nu exista erou in palton (trenchcoat) care sa nu-si aprinda tigara, cand femeile fumau din acele filter complet stupide cu care puteai sa scoti foarte usor ochiul unui om si cand era considerat sexy fumul de tigara la lumina becului de strada. Those were the days. Nu se poate explica de ne plac atat de mult personaje alea, de ce tigara era pentru ei mai naturala ca aerul si de ce au ramas in istorie ca fiind "a new kind'a cool sexy myeah" (daca ma intelegeti), but that's the beauty of human nature. Completly useless stuff that we crave. and admire.

Post-noir, vine era 60 - 70 cand fumatul era deja mijloc de interactiune sociala. Nici macar nu era mijloc de fapt, era la ambele capete a firului si n-aveai cum se treci prin mijloc fara sa te afumi. Reclame, ba tv, ba pancarde, imaginea sic-ului, o tigara in mana. Lumea fuma. Si se fuma bine. Dar in '71 a venit prima lovitura impotriva fumatorilor, cand in america s-au interzis reclamele televizate de orice fel la tigari sau orice produs legat de tutun.

Pe parcursul anilor ce-au urmat, au tot aparut studii muiste, "fumatu dauneaza... cancer... moarte... dependenta... copii morti... femei violate... ponei in flacari... bebelusi plangand... bursuci impotentii...". Vestile erau din ce-n ce mai proaste. Brusc, lumea a inceput sa se simta. Brusc, parca viata era prea scumpa ca sa mori in chinuri dupa o lunga lupta cu cancerul (oricare ar fi el). De ce sa murim tineri? Nu, hai sa ne lasam de fumat. Fumatorii pierdeau teren, si il pierdeau al dracului de repede. Ca sa rezumam, urmatoarea mare lovitura a fost cand a aparut acel scris mic muist in josul pachetului cu "fumatul dauneaza grav sanatatii".

Bun. Deci sa zicem. Acum cu toti stiam ca tutunul dauneaza grav sanatatii, si nu ni se mai bagau pe gat reclame fie ele subliminale sau altceva. Sa zicem ca era echilibru. Fumatorii o duceau bine, aveau locul lor in societate, fiecare isi lua decizia, balanta era egala... Daca s-ar fi oprit acolo... ce bine era.

Dar futu-le mama de nefumatori, nu s-au oprit. I-a mancat in cur. Aveau o mancarime devastatoare care daca n-o scarpinau cu grebla, nu se simteau ei bine. A fost nevoie sa ne stranga de coaie si sa zica, "ia stai putin" si sa ne stinga tigara-n palma. Ca sa vezi, a venit domnul "fumat-pasiv" si a zis, STAI, eu ca nefumator nu trebuie sa inspir aerul de fumator. Dupaia a venit domnul "pedofilu-pizdii" care a zis, doamne fereste, in acel desen animat, undeva in spate, in fundal, stati sa va dau o lupa, un personaj FUMEAZA, trebuie taiat sau sa inlocium tigara cu o BIBLIE sau, posibil, constitutia americii. Stai tu calm, ca nu s-a terminat acolo. Au considerat ca publicul e PREA imbecil ca sa decide de unul singur cum sta treaba cu sanatatea si ca poate unii cu dioptriile futute n-ar vedea scrisul acela mic, asa ca hai sa bagam in worf un font 70 ca sa nu cumva sa UITE ca poti MURI tu si TOTI prieteni tai impreuna cu familie de la fumatul TAU (ca de parca nu auzeai asta in fiecare zi pe strada, si de la rude, si de la prieteni, si de la stiri, si de la mama masii). Si daca nu intelegeai CAT de URAT veti muri cu TOTII, au zis sa-ti exemplifice, ca domne, poate unii fumatori analfabeti care duc o viata familiaia si sociala extrem de bogata n-ar intelege idee ca nu stiu sa citeasca. ASA ca ne-au futut niste poze exceptionale care ocupa TOT pachetul. Da, cancer, si oameni morti, si mame care mor, si ponei impuscati, si padurile tropicale care ard, si arabii care fumeaza, si diavolul care fumeaza, si dumnezeu care EVISCEREAZ o pisica fumatoare, si un catelus mic si inocent care ajunge un ratat drogat peste infect din cauza unei singure tigari. Urmeaza una din doua: ori la fiecare pachet de tigari cumparat esti obligat sa vezi un material de doua ore despre tigari, si daca cumperi doua pachete, ai ghicit bine, il vezi de DOUA ori, ori o sa puna mici lcd-uri pe pachet cu acel material.

Vom ajunge sa avem pachete pe care nu apare nici un fel de marca de tigara, nici un fel de nume, doar boli. SI BOLI, si multe boli, si multe scrisuri. Si initial va fi mai greu, dar cu timpu o sa ne obisnuim. Kentul va fi cancer de esofag care ucide familia, lucky strike va fi arterele blocate cu calitatea spermei, carpati va fi... Carpati va ramane la fel. Dar in rest, va fi un joculet de match the diese with the warning. FUN! FUN FOR THE WHOLE FAMILY! COME ON KIDS, AND JOIN THE FUN. Un fel de spin the bottle, si cine pierde fumeaza o tigara. What will these young ones think of next.

In paralel cu aceste muisme, au aparut intr-o maniera crescatoare, interdictiile. Aici e simplu. A inceput cu locurile publice. Pe urma, institutiile, Aapoi, birourile. Au urmat, restaurantele, dupaia fast-foodurile, dupaia liceele, si imediat dupa, curtea liceului. Sa nu uitam, metrourile, autobuzele, orice fel de transport in comun. Acum se extinde si la baruri... Situatia e nasoala. Bine ca suntem totusi in romania unde situatia e mai lejere... Momentan. Dar va avertizez, sunt in cadere. Anul trecut, la kfc era jumate de fumatori, azi cand am jos, FUMATUL INTERZIS. Anul trecut cofetaria casablanca gemea de fum. Acu cate zile, ne-au inchis pe fumatori intr-una din camere. Singurul lucru care m-a convins ca nu ne vor gaza ca sa scape de noi (mai nou, scursura societatii) a fost ca au deschis geamul...

Oamenii se lasa. Legile se multiplica ca iepurii intr-o locatie fara animale de prada (nu casa de moda). Intedictiile sunt din ce-n ce mai severe. Trebuie doar sa ne uitam in jur, america, europa, asia. We're losing ground... And we're losing it fast. Mamele protective ale lumii si-au zis cuvantul, si barbatul pus la colt cu cutitul la testicole a zis "... ok". Preturile cresc. Suntem in pierdere...

Oameni buni, va rog, macar cei din voi care duc vieti de cacat, care nu fac sport, care n-au familie prea pasatoare, care n-au pretentii de la viata si care nu doresc sa ajunga batrani inutili si inapti si singuratici, fumati! Daca nu pentru voi, macar pentru NOI! Noi am fuma pentru voi, fumati si voi pentru noi...

The battle is already lost... But we must cut our losses as much as we can.

All we can do now... is pray.

No comments:

Post a Comment