Sunday, April 22, 2007

East... Errrr...

Am promis un post de pasti, deci hai sa-l scriu...

Pastele este singur, SINGURA, ocazie din an in care eu merg la biserica. Nu stiu exact la ce varsta am fost prima oara la biserica de pasti, presupun 6 ani, dar de atunci n-a existat an in care sa nu merg. Si de ce? Foarte simplu, contextuil familiai, care functioneaza astfel: "Mergi la biserica, pe urma mancam". Pana si tatal meu, ateu agresiv (considera ca oricine care merge la biserica si este cat de putin religios este un dobitoc) respecta aceasta traditie.

Pastele este un fel de inmormantare sau nunta a cartierului. Asa cum unele rude le vezi numai la cele doua, asa si cu uni vecini de cartier. Odata pe an te vezi cu ei, salut, salut, hristos a inviat, adevarat, ce-ti fac ouale, bine, se sparg, foarte tare, ne vedem la anu, toate cele bune.

Sunt gata sa pariez ca nu sunt singurul din multime care sa mearga doar in acea zi la biserica. Trei sferturi din acei oameni trec pe la biserica doar de pasti, motivele mele le stiu, dar ei ce dracu cauta pe acolo? Sunt religiosi? Nu, ca altfel ar veni mai des. Sunt credinciosi? Nu, ca asta ar insemna ca sunt mai inteligenti si n-ar veni deloc ca si-ar da seama ca acest mers la biserica nu are nici o legatura cu credinta lor. Atunci de ce?

Singura terorie viabila mi se pare traditia care ne-a fost indoctrinata de parintii nostri din vremuri comuniste, care merge mai departe la generatia anterioara si mai departe la generatia moderna. Problema se pune in felul urmator, cand generatia batraneasca va da coltu, de tot, oare generatia de dupa este atat de brainwashed incat va merge in continuare la biserica? Suntem atat de prosti si dependenti de rutina si traditie incat o vom continua orbeste? Imi place sa cred ca nu, dar doar ma amagesc. Lumea va merge la biserica mult si bine. Si bunul domn, impreuna cu iupurashu gingas ne vor calauzi drumul cu oua sparte si flacara miraculoasa.

As vrea si eu sa stiu cum ajunge flacara miraculoasa de la Iersualim unde se tine cea mai shmechera slujba de pasti la orase gen bucuresti. Totusi, ar trisa? Oare in biserica, undeva este o cutie de chibrite sfintite? O bricheta zippo gravata cu ceva cuvinte divine in aramaica? Undeva acolo, exista o scanteie, trebuie. Doar nu o fi vreun elicopter care transporta flacara din natie-n natie. Cum ar ajunge la toate bisericile? Si daca cumva e vreo gaurica prin care sa intre vantul? Se stinge falcara si o intreaga natie ramane cu buza umflata. Sau daca se prabuseste elicopterul? Care e protocolul? Focul de la ramasite se considera a fi sfant? Trimit cuvant la the big man pentru instructiuni? Sau se sparge geamul "in case of emergency break glass..." unde au o flacara mai veche si ne-o prezinta ca flacara oficiala?

Lumea religioasa este complexa... Si are multe asptecte. Nu in sensul davinci code, n-are rost sa trecem la dilemele mari cand noi, publicul, nu stim ce-i mortii ei de flacara. Si cand nu stim de ce un infect de iepure ar livra oua. Nici macar nu depune oua. Ma rog...

Happy easter.


(un alt post neinteresant, sunt sigur, i hope the quality will pick up soon)

No comments:

Post a Comment