Wednesday, April 18, 2007

Hitchcock

why i don't like hitchcock

pentru ca teoria lui despre interactiunea umana seama foarte mult cu o reclama '50-sta cu familia tipica, sotul muncitor la costum, cei doi copii nazdravani tinuti in lesa de casnica cu sort si cainele familiei.

Nu e neaparat vina lui, asta era moda. Pe vremea cand indicatiile regizoriale erau ceva de genu: Te uiti la birou, vezi banii, esti uimit, te duci la geam, te uiti pe geam, vezi ceva, apoi iesi pe usa. Si s-o faci cu sentiment.

Unele cadre care presupun un personaj care foarte simplu intra intr-o camera au in fundal o orchestratie atat de epica, incat ar trebui sa uiti ca e doar un cadru de trecere, dar nu uiti. Este doar... inutil si exagerat. Dar, din nou era moda, dar fiind o moda pionierata de el, cred, nu-l inteleg.

Se misca prea lent. Strangers on a train ar fi fost mult mai misto daca era mai cinic si mai rapid. Cu toti intelegm, stim, nu e nevoie de o intindere atat de lunga, complet nejustificata, doar de dragul acelui celebru suspans, care e de fapt a lot of balony.

"Suspansul" lui e doar o forma mult mai labaroasa si mai undercooked a "thriller"-ului. Dar totusi, trebuia sa trecem prin the basic 123 ca sa ajungem la the uper 5-6-7-8. So... that's something.

Dar trebuie sa-l apreciezi pentru acele momente, pentru acele filme cu care am ramas. Prima jumatate din N. by N-W, cu o premiza misto, frumos executata, inainte sa intram in poveste de dragoste si Teh government. Mai e si psycho. Teoriile si fascinatile lui despre crima care uneori ii ies, chiar foarte frumos. Si mici momente si naunte care salveaza un film, cum ar fi Shadow of a Doubt (recent vizionat), la sfarsit, cand fata tanara, acum imbracata in negru (spre deosebire de albul imaculat de la inceput) care poarta o expresie matura si fututa, din pacate nu la propriu, dar se vede pe fata ei ca nu e prostuta cu care ai inceput. It's the little things that count.

Inteleg, a trait intr-o era, a facut niste chestii, dar atata timp cat exista Orson Wells, nu merita sa-l aprofundezi pe hithcock, decat daca esti un adevarat fan al genului, sau pasiunea ta nu cunoaste limite. He's got something, but there others who have more.

Dar desigur nu sunt atat de cult in hitchcock incat sa-mi dau cu parerea in mod competent. Dar fiind ora 4juma dimineata si tocmai vizionand ce-am scris mai sus (shadow of a doubt), am zis "what the helL", sa scriu ceva acolo, pentru blog. Cause i really don't have much to say.

Good night, and good luck.

No comments:

Post a Comment